Terariul este o structură transparentă pentru păstrarea amfibienilor și a reptilelor termofile care nu pot trăi în apartamente obișnuite. În terariu, se creează condițiile cele mai potrivite pentru aceste animale. Se menține o temperatură suficient de ridicată, nivel de umiditate necesar, respectarea regimului de iluminare, astfel încât aceste animale să nu se simtă foarte departe de habitatul natural. În plus, terariul servește nu numai ca locuință pentru anumite animale, ci este și un element decorativ care poate decora orice interior. Terariile pentru plante necesită puțină atenție și lumină scăzută. Terariile pentru plante sunt un mediu închis, din sticlă, care mărește umiditatea și permite cultivarea plantelor care preferă un habitat umed.
Ghidul cumpărătorului
Terariile pot fi cumpărate sau fabricate independent. La magazinele de animale de companie, există în prezent o mare selecție de terarii diferite din sticlă, plexiglas sau plastic. De asemenea, la florării poți găsi cele mai variate tipuri de terarii pentru plante.
Tipuri de terarii
Terariile sunt de două feluri: pentru plante și pentru animale.
Terarii pentru plante
Ele sunt grădini interioare într-un recipient deschis sau etanș. Plantele și solul din terariul etanș eliberează vapori de apă – în mod esențial prin reciclarea apei. Vaporii sunt apoi colectați pe pereții vasului și curg până în sol. Terariile necesită puțină întreținere, dacă sunt sigilate. De obicei, plantele cu frunze și plantele care se dezvoltă lent, funcționează cel mai bine. Plantele carnivore și airplanes se dezvoltă destul de greu fără un terariu.
Terarii pentru animale
Acestea au un design foarte convenabile, sunt ușor de dezasamblat și de spălat. În plus, au un avantaj uriaș, acela că acestea pot conține animale de diferite tipuri, modificând structura internă și putând instala rezervoare și alte elemente. Prin amenajarea internă a acestora, terariile sunt împărțite în biotopice și pentru diferite specii. Terariile biotopice sunt modele miniaturale, cu un peisaj natural tipic unei anumite regiuni. În terariile de acest tip, se recreează o parte a unei zone, folosind plante, pietre, sol. O atenție deosebită este acordată menținerii nivelului necesar de umiditate, lumină și temperatură. Pentru ca animalele să se simtă confortabil, este necesar să se reproducă, cu cea mai mare precizie, condițiile în care trăiesc în natură: deșert, munte sau alt peisaj. Terariile pentru fiecare specie de animale, au propriile caracteristici. Pentru amfibieni, aranjamentul terariilor este în esență același, cu excepția anumitor detalii.
Material
Materialul optim pentru realizarea terariilor este plexiglasul, datorită rezistenței sale. Sticla obișnuită este destul de fragilă, iar clorura de polivinil își pierde rapid transparența datorită zgârieturilor mici. Cel mai simplu terariu este format din următoarele părți: patru pereți, un fund, panouri interioare superioare și inferioare și un capac. Ca și cadru, se folosesc patru coloane, care pot fi executate din lemn sau metal. În partea de jos este o cutie dreptunghiulară sau pătrată, cu o înălțime a peretelui de 10-20 cm, în care se toarnă apă. Terariile pentru plante sunt realizate din boluri de sticlă sau plastic transparent, deschise sau cu sigilate.
TOP Cele mai bune terarii
Terariu biOrb Air 60 litri
Avantaje:
- capacitate mare 60 l
- toate tipurile de apă
- complet automatizat, capabil să reproducă un micro-climat de orice natură.
Dezavantaje:
- numai pentru reptile și broaște țestoase.