Recomandari detectoare de gaz
Detector de gaz 230 V Konig, metan, etan, propan si butan
Vezi prețDetector inteligent de gaz POER (fara electrovalva)
Vezi prețDispozitiv profesional pentru detectare scurgere gaze
Vezi prețDetector de gaz wireless Chuango GAS-88
Vezi prețMonoxidul de carbon sau CO, așa cum se mai numește, este produsul reacției de oxidare a substanțelor la temperaturi ridicate, cu alte cuvinte se formează monoxid de carbon în timpul procesului de combustie. CO este eliberat întotdeauna în cantități mici în timpul gătitului. Cu toate acestea, depășirea ratei admisibile a conținutului de gaz din cameră este plină de daune grave pentru sănătate și, uneori, poate fi fatală. Numai dispozitivele speciale pot detecta o substanță în aer, deoarece gazul nu are nici miros și nici culoare. În plus, are un efect toxic asupra organismului în momentul inhalării. Odată ajuns în plămâni, monoxidul de carbon intră cu hemoglobină și, ca urmare a reacției, se obține carboxihemoglobina. Substanța interferează cu procesul de saturare a celulelor sangvine cu oxigen și cauzează hipoxia țesuturilor organismului. Pentru a determina prezența gazului în aer, se folosesc dispozitive cu senzori.
Ca rezultat, funcționarea organelor interne este întreruptă, iar sistemul nervos și creierul sunt primele care suferă. Forța otrăvirii depinde de cantitatea de monoxid de carbon din cameră. Când conținutul de CO este de 0,08%, primele simptome de otrăvire sunt senzații ușoare de rău și somnolență. Atunci apare cefaleea și amețeala, dar și tusea. În cazurile severe, există o leziune a membranelor mucoase nazofaringe, albirea pielii și întreruperea funcționării inimii. Atunci când nivelul crește până la 0,32% din cauza lipsei de oxigen, se produce pierderea conștienței, comă și paralizia, iar moartea are loc într-o jumătate de oră.
Dacă nivelul gazelor se ridică la 1,2%, persoana moare după 3 minute. Scurgerile de substanțe se produc în principal în clădiri private din cauza ventilației defecte și a conductelor de evacuare defecte. În plus, aragazul, cazanele și alte echipamente nu reușesc întotdeauna să facă față ventilației, iar în consecință nivelul CO crește în cameră. Un exemplu cel mai frecvent, este otrăvirea care are loc în timpul somnului, deoarece gazele nu pot fi identificate prin miros.
Pentru a fi salvată, victima trebuie imediat adusă la aer curat. De asemenea, se recomandă ventilarea profundă a plămânilor cu o mască de oxigen. Deseori cauza unei scurgeri de gaze este tracțiunea slabă pe o sursă de foc deschis, un sistem defectuos de evacuare a fumului sau un aragaz pe gaz care funcționează defectuos. Într-un apartament, trebuie să se respectate măsurile de siguranță atunci când utilizezi elemente de încălzire pe gaz.
Remedii pentru situații de urgență
Pentru a elimina riscurile legate de o eventuală scurgere, este indicat să se monteze un sistem de identificare a monoxidului de carbon. Dispozitivul va raporta starea aerului din încăpere și va informa rezidenții în cazul depășirii ratei de vapori toxici. Detectorul se descurcă bine cu identificarea nu numai a CO, ci informează, de asemenea, locuitorii despre scurgerea gazelor naturale. Dacă focul a izbucnit deja, senzorul nu îl mai recunoaște, însă ca măsură preventivă este indispensabil.
Dispozitivul va răspunde instantaneu la modificările compoziției chimice ale aerului. În conformitate cu regulile de instalare, cel mai bine este să nu instalezi dispozitive cu senzori în imediata vecinătate a surselor de foc deschis, ci pur și simplu în aceeași cameră cu echipamente de încălzire. Dacă în apartament există mai multe unități de încălzire, este necesar să se organizeze un sistem cu un număr egal de detectoare.
Ghidul cumpărătorului
Cum alegi un detector de gaze pentru apartament
Detectorul universal pentru scurgerea combustibilului și a monoxidului de carbon este proiectat pentru a detecta concentrații crescute de gaze naturale, lichefiate (propan-butan) și monoxid de carbon într-o încăpere închisă.
În caz de depășire a concentrației, alarma de gaz încorporată, alertează automat oamenii asupra unei scurgeri de gaze cu semnale sonore și luminoase și transmite de asemenea un semnal de alarmă peste canalul radio către panoul de control al alarmei atunci când lucrează ca parte a unui complex de securitate pentru casă sau apartament.
Proiectarea și funcționarea unui detector de scurgeri de gaze
Un detector portabil staționar de gaz include de obicei:
- sursa de alimentare încorporată
- semiconductor, a cărui conductivitate depinde de cantitatea de gaz din aer,
- sunet și lumină de alarmă,
- Transmițător de 433 MHz pentru a fi utilizat ca parte a unui sistem de alarmă de siguranță la domiciliu.
În cazul instrumentului există găuri prin care aerul ambiental curge către senzor, care analizează concentrația de gaze din acesta. În cazul depășirii concentrației admisibile de gaz din încăpere, senzorul trimite un semnal la alarma luminoasă și sonoră. În același timp, semnalul este alimentat la un emițător radio de 433 MHz pentru a raporta concentrațiile de gaze periculoase la un sistem de alarmă la distanță.
Detectorul de gaz poate fi alimentat de la o rețea de 220V sau de la o baterie. Poți verifica funcționarea dispozitivului de la o brichetă convențională cu gaz.
Caracteristici de funcționare a dispozitivelor de detectare a gazelor
O caracteristică distinctivă a unui dispozitiv de detectare a gazelor este faptul că acesta nu este proiectat pentru a identifica fumul. Astfel, pe lângă senzorul CO, se recomandă instalarea separată a sistemului de siguranță la incendiu. Răspunsul senzorului la excesul de parametri autorizați în aer, este un semnal sonor, care indică o scurgere de gaz toxic. Înainte de utilizare, trebuie să citești instrucțiunile și să testezi dispozitivul într-o manieră accesibilă și nepericuloasă, deoarece deseori, oamenii confundă semnalul de scurgere a emisiilor de CO, cu un indicator acustic de baterie descărcată.
De asemenea, aproape toate dispozitivele au funcția de notificare a eșecului propriu. Tonul și spațierea fiecărui sunet sunt diferite. Dacă detectorul semnalează o baterie descărcată, sunetul are, în majoritatea cazurilor, un caracter clar și tare și apare o dată pe minut. Se recomandă înlocuirea în timp util a bateriei, deoarece sănătatea și viața oamenilor dintr-o gospodărie depind de funcționarea corespunzătoare a dispozitivului. De preferat, ar fi ca înlocuirea să nu fie făcută mai mult de 2 ori pe an.
Scârțâitul constant al detectorului, poate indica o creștere a nivelului de gaze din aer sau o defectare a echipamentului. În orice caz, trebuie să apelezi imediat la serviciul de urgență. Dacă detectezi miros de gaze, trebuie să deschizi imediat toate ferestrele și să părăsești încăperea, așteptând echipa de la gaze în stradă. Experții vor verifica nivelul oxigenului și vor identifica scurgerile. Dacă se dovedește că semnalul este fals, detectorul va trebui să fie înlocuit cu unul nou. Unele dispozitive cu senzori de monoxid de carbon și de gaz natural pentru uz casnic, sunt capabili să recunoască chiar substanțe destul de sigure, cu un grad înalt de evaporare. În primul rând, acest lucru se aplică alcoolului și tuturor lichidelor care conțin alcool.
Cu o concentrație mare de vapori de alcool, sistemul poate da alarma, dar nu trebuie să îți faci griji și să apelezi imediat la serviciul de urgență. Detectarea poate să apară și în timpul gătitului unor produse care sunt supuse în principal procesului de fermentare. Acest lucru este characteristic, în special, atunci când aparatul este amplasat în apropierea suprafeței de gătit. Dacă acest lucru se întâmplă destul de des, ar trebui să instalezi detectorul cu senzori departe de aragaz.
Tipuri de analizatoare de aer și caracteristicile acestora
Din ce în ce mai mult, oamenii recurg la utilizarea anumitor modele de dispositive cu senzori de uz casnic. Cele mai populare opțiuni includ 3 tipuri principale de dispozitive:
- Detectoare semiconductoare
- Senzori cu infraroșu
- Dispozitive cu metode electrochimice de detectare
Pentru a ști care dintre dispozitive se vor confrunta fără probleme cu sarcina de identificare a gazelor periculoase, ar trebui să alegi în funcție de metodele de instalare, înțelegând specificul acestora.
1. Detectoare de gaze semiconductoare
Un astfel de echipament este fundamental diferit de celelalte două, deoarece lucrează pe principiul proceselor chimice de interacțiunea atomilor de substanțe. În cele mai multe cazuri, sunt utilizați dioxizi ca substanță activă, și anume carbon, staniu și ruteniu. Metoda de determinare a toxinelor este creșterea conductivității în aerul afectat, și în consecință, componentele de contact ale detectorului. Apoi mecanismul de prezență a monoxidului de carbon este declanșat. Reacția are loc între atomi.
Caracteristici ale dispozitivului
Designul dispozitivului semiconductor începe cu o bază solidă. Este fabricat dintr-un material polimeric cu poliesteri saturați. Dispozitivul în sine este fabricat din oțel inoxidabil. Partea frontală joacă rolul unei intrări, prin care pătrund gazele din aer. Pentru a evita pătrunderea substanțelor de combustie însoțitoare, carcasa detectorului conține un strat de cărbune. Acesta din urmă servește ca absorbant. De asemenea, pentru a proteja împotriva poluanților fizici, cum ar fi praful, este prevăzut un strat dublu de plasă inoxidabilă.
În majoritatea cazurilor, senzorii semiconductorului au 3 contacte pentru conectarea la electricitate. Acest lucru se datorează faptului că proiectarea dispozitivului conține 2 circuite electrice – pentru încălzitor și pentru elementul de dioxid de metal. Senzorul de acest tip are un grad înalt de rezistență la uzură și o durată lungă de viață. În plus, datorită dimensiunilor mici, consumă foarte puțină electricitate, dar în ceea ce privește emisiile de CO, aparatul se află pe lista celor mai eficiente.
2. Analizatoare cu infraroșu
Un principiu complet diferit de funcționare, este observat cu ajutorul senzorilor cu infraroșu. Aerul este verificat prin radiație infraroșie. Principalul criteriu pentru determinarea nivelului de monoxid de carbon, este spectrul de unde al elementului IR, care absoarbe moleculele de monoxid de carbon. Datorită faptului că lumina este mult mai sensibilă la influențele externe, senzorii de acest tip identifică cu succes mulți poluanți, inclusiv metanul. Senzorul IR este programat la un nivel specific de CO, care este considerat un indicator de referință. Dacă se depășește limita setată, se declanșează alarma. Elementul de detectare este LED-ul sau filamentul. Astfel de senzori IR de scurgere de gaz sunt numiți non-dispersive. Nivelul gazului este analizat folosind filtre speciale de lumină, care sunt configurate să perceapă numai un spectru specific.
În cazul unei modificări a compoziției chimice a aerului, elementul reacționează, undele luminoase se schimbă și detectorul detectează excesul de gaze. Nivelul de schimbare a spectrului este direct proporțional cu procentul de substanță chimică din aer. Detectoarele de acest tip sunt adesea folosite nu numai în viața de zi cu zi, ci și ca instrumente speciale pentru detectarea scurgerilor toxice. Selectivitatea echipamentului permite scanarea cu succes a aerului pentru prezența gazelor grele, cum ar fi amoniacul și clorul.
Caracteristici ale dispozitivului
În ceea ce privește proiectarea, dispozitivul este alimentat prin conectarea la rețeaua de 220 V. Cu toate acestea, în majoritate a opțiunilor dispozitivelor de uz casnic, oferă posibilitatea de a lucra cu baterii. Pentru a indica contaminarea cu gaz, dispozitivul este echipat cu un afișaj iluminat din spate și un sistem de alarmă audibil. Dacă se detectează o scurgere de gaz, senzorul va da imediat o lumină clară, iar monitorul aparatului va începe să clipească.
3. Detectoare de gaze catalitice
Acest tip de dispozitiv se diferențiază de alte dispozitive, prin nivel destul de mic al consumului de energie. Acest lucru se datorează faptului că în proiectarea dispozitivului nu există element de încălzire, iar rolul unei substanțe sensibile este efectuat de un electrolit lichid. Prin urmare, echipamentul poate funcționa bine fără a fi conectat la rețea.
Caracteristici ale dispozitivului
Structura senzorului este realizată, astfel încât, analiza stării aerului se realizează prin determinarea nivelului de oxidare a substanței în interiorul capsulei dispozitivului. De regulă, mediul de reacții electrochimice este o celulă galvanică umplută cu o soluție alcalină lichidă (în principal potasiu). După cum arată practica, soluțiile alcaline au unele neajunsuri, inclusiv rezistența redusă la monoxid de carbon și durata de depozitare scăzută. Cu toate acestea, unii producători preferă să creeze un mediu electrolitic, utilizând un amestec de soluții acide. O astfel de celulă este mult mai rezistentă la efectele moleculelor străine și, ca rezultat, este mai durabilă. Moleculele de gaz intră în contact cu electrodul dispozitivului, iar ca rezultat se produce reacția de oxidare chimică. Procesul de control este efectuat de un mic microcircuit în care se înregistrează nivelul specific al prezenței monoxidului de carbon. Prin urmare, în conformitate cu principiul deja familiar, în caz de depășire a normei, senzorul semnalează despre pericol.
Modele de detectoare de gaze pentru apartament
1. Detector de gaz wireless Chuango GAS-88 (vezi preț)
Detector de gaz wireless Chuango GAS-88 iți protejează casa 24 de ore din 24. În cazul unei scurgeri de gaze, vei primi imediat o notificare prin SMS sau un apel telefonic oriunde te-ai afla. Aparatul este un detector de gaze cu combustibil cu o stabilitate ridicată. Senzorul este utilizat pentru a detecta scurgerile de gaze din apartament. De asemenea, detectorul are un nou senzor de semiconductor cu curent redus, ale cărui avantaje sunt funcționarea stabilă, durata lungă de funcționare și ușurința instalării. Aparatul detectează scurgerile de gaz și oferă o alarmă sonoră și vizuală. Produsul este potrivit pentru apartamente, case, hoteluri și în orice loc unde se utilizează gaze combustibile.
2. Senzor gaz PNI GD-01 (vezi preț)
Senzorul de gaz PNI GD-01 este utilizat pentru detectarea și semnalizarea scurgerilor de gaze naturale. În cazul scurgerilor de gaze, este activată alarma sonoră și lumina. În interiorul senzorului este încorporat un catalizator sub forma unei plăci. Dacă catalizatorul simte gazul, acesta se încălzește, iar când temperatura depășește pragul, senzorul este declanșat, alarma pornește iar LED-ul se aprinde.
3. Detector de monoxid de carbon X-SENSE (vezi preț)
Potrivit pentru utilizarea în camere de zi, garaje, subsoluri, rulote etc. Este un dispozitiv performant, care poate detecta monoxidul de carbon din aer. Alarma are un nivel de zgomot de 84 dB, avertizând instantaneu pericolul din apartament. Este dotat cu ecran digital LCD, LED și citește cu o foarte mare acuratețe concentrațiile de monoxide de carbon.