Atunci când alegi o sursă de energie pentru acasă, trebuie să ții cont de caracteristicile generale ale casei și de caracteristicile generatorului. Când spunem caracteristicile casei, ne referim la timpul de exploatare – ședere sezonieră sau permanentă, frecvența întreruperilor de alimentare, tipul de utilizare a generatorului, ca sursă principală, rezervă, sursă de alimentare de urgență, precum și locația, care poate fi în interiorul casei sau în exterior. Prin caracteristicile generatorului, trebuie să înțelegi puterea acestuia, tipul de alimentare, numărul de faze, sistem de control și tipul de răcire.

Ghidul cumpărătorului

Tip de alimentare

Generatoarele electrice pentru acasă sunt împărțite în funcție de tipul de combustibil utilizat: gaz, benzină și motorină.

Generatoarele pe gaz sunt justificate atunci când sursa de alimentare a casei este gazul. În plus, față de gazul natural principal, se poate utiliza gaz lichid propan-butan care este, de asemenea, potrivit. Producătorii oferă generatoare pe gaze de diferite capacități începând cu 1,5 kW și mai mult. Avantajul este economia în funcționare, nivelul scăzut de zgomot, lipsa de emisii nocive în atmosferă. Instalarea generatorului de gaz este posibilă numai în încăperi încălzite, deoarece motorul trebuie pornit la o temperatură pozitivă de + 5 grade C.

Generatoarele pe benzină oferă un timp de funcționare cuprins între 500 la 2500 de ore de funcționare. Pornirea se face manual și pot fi folosite doar ca sursă de urgență sau în condiția unor întreruperi de tensiune în rețea. Sunt ușor de folosit, nu au nevoie de instalarea unui sistem de încălzire pentru uleiul sau lichidul de răcire în condiții de temperaturi scăzute.

Faze

Alegerea fazei generatorului electric depinde de sistemul de alimentare cu energie din casă, și în majoritatea cazurilor se utilizează o rețea de alimentare cu curent alternativ monofazat. Există rețele monofazate și trifazate. În cazul în care casa dispune de un sistem monofazat, poți cumpăra un generator cu o singură fază. Generatoare trifazate  sunt folosite rar. Condiția principală pentru funcționarea fiabilă a unui generator trifazat, este distribuția uniformă a sarcinii pe parcursul fazelor.

Generatoarele diesel au motoare asincrone și suporta supraîncărcări de până la 20%, iar cele sincrone sunt de obicei instalații pe benzină care se tem de supraîncărcări, dar în același timp produc tensiuni și frecvențe de ieșire mai precise.

Sistem de control

Cel mai simplu dispozitiv, este cel cu pornire manuală, pe benzină cu putere mică de până la 5-6 kW.  Cel mai practic este cel cu starter electric. Dacă generatorul nu a fost pornit timp de trei până la patru luni, bateria poate fi descărcată. În acest caz, trebuie să utilizezi demarorul manual, pe care trebuie să îl dețină orice dispozitiv. Cel mai convenabil, dar și cel mai scump sistem de control, este cel cu automatizare completă. Aceasta implică pornirea automată a generatorului după 30 de secunde de la întreruperea alimentării. Generatorul funcționează fără intervenția omului.

TOP Cele mai bune generatoare de curent electric pentru acasă

Generator curent electric Steinhaus, 2200 W cu stabilizator de tensiune, Benzina, Autonomie 7 h

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • Protecție lipsă presiune ulei
  • Regulator automat de tensiune
  • Motor  în 4 timpi.

Dezavantaje:

  • nivel mare de zgomot, 95 dB.